fbpx

Sakal ekimi de diğer yapılan ekimler gibi ( saç-kaş-bıyık) sakal bölgesindeki kıl kaybını, eksikliğini gidermek için ense bölgesinden alınan köklerin sakal bölgesine tarnsferinin (naklini) yapıldığı bir transplantasyon operasyonudur.

Sakal ekimi ihtiyaca göre değişir; yaralanma alanı, dökülme veya belli bir alandan çıkmamışsa çevredeki sakal sıklığında var olan sınırlar içine ekim gerçekleştirilir. Genellikle enseden alınan kıl kölkleri kullanılır.Eğer kişide hiç sakal çıkmamışsa ve 20 yaş üstündeyse ekim istenen alan kişi tarafından belirlenir ve çizilir.Ekilecek toplam sakal sayısı yine kişinin isteğine bağlıdır.

Çünkü, bazı kişiler sakal ekimi sonrası oluşacak muhtemel görüntünün estetik ve kozmetik açıdan kendisin rahatsız edeceğini düşünmektedir. Bu his hastalarda ister istemez bir endişe hali yaratmaktadır. Böyle durumlarda hasta muhtemel sonucu önceden görmek istemekte ve belli lokalize bölgelere az sayıda kök nakli istemektedir. Biz böyle bir durumda lokalize alana az sayıda ekim yapmaktayız ve hasta belli bir süre sonra ekim yapılan alanın hiçte abartılı görünmediğini fark etmekte ve daha rahat bir şeklde geri kalan ekimi yaptırmaktadır. Genellikle ekimde bıyık ve çene bölgesinin karşıdan görünen alanına daha yoğun favori ve geri plan sakal alanına daha seyrek ekim yapılır. Enseden veya vücuttan alınan kökler alındığı anda bekletmeksizin ekim için belirlenen alana ekilir.

Sakal Ekimi Yöntemleri :

1-FUT Yöntemiyle sakal ekimi;

Eski teknik olan bu kıl kökü nakli ameliyatı birçok dezavantajı sebebiyle sakal ekiminde tümüyle terkedilmiştir.

Bu dezavantajlar;

– Kökler ameliyatla alınır.
– Kökler her yerde aynı açıyla ekildiği için dik çıkar.
– Alım ve ekim yerinde iz kalır.
– Kökler cilt kesilerek ekildiği için geç iyileşir.
– Ensede gerginlik,ağrı,uyuşukluk hissi kalır.
– Sakallar 3-5 gurup halinde çıkar.

2- FUE Tekniğiyle Sakal Ekimi;

– Kökler tek tek alınır.
– Her yerde olması gereken doğal açısıyla ekilir.
– Kökler cilt kesilmeden ekilir.
– Ağrı olmadan alınır ve ekilir.
– Sakallar tek tek çıkar.

Günümüzde hastalarıma geliştirilmiş FUE yöntemi ile sakal ekimi yapmaktayım. Hastam ile görüşmemde hastanın beklentisi, ne sayıda ekim yapılmasını istediğini dinlerim ve hastamla beraber ekim yapılacak bölgelerin işaretlemelerini yaparım. Bu işlemler sonrasında ekim için mutabık kaldıktan sonra hastamın ekim günü hafif bir kahvaltı yaparak gelmesini tavsiye ediyorum. Çünkü, bazen hastalar bu operasyonun genel anestezi altında yapılacağını düşünmekteler ve aç gelmektedirler. Bu da hastalarda halsizlik, yorgunluğa neden olmaktadır, operasyon esnasında hasta konforunu düşürmektedir. Operasyonda ense bölgesinden kökler mikropunch yöntemi ile tek tek alınmakta ve steril koşullarda tek tek kökler halinde ayrıştırılmaktadır. Hemen ardından köklerde iskemi süresini minimuma indirmek için ekim yapılacak bölgeye 0.7 mm lik iğne ile 20-25 derecelik cilt açısı verilerek ekim yapılmaktadır. Böylece doğal bir ekim yapılmakta ve ekim yapılan bölgede iz kalmamaktadır.

Hastalarımdan Gelen Sorulara Verdiğim Cevaplar

Soru 1: ben daha önce 3 seans saç ekimi yaptırdım. Bu nedenle ense bölgemde fazla bir seyrelme oluştu. Yanak bölgemde saç kırana bağlı sakal sız alan oluştu, nasıl ekim yaptırabilirim?

Cevap 1 : sakal ekimi için elde edilen kökler sadece ense bölgesinden alınmamaktadır. Bazen gerekli olan durumlarda çene altı bölgesinden de alım yapılabilmekte ve bu alınan kökler ihtiyaca göre saç –sakal- bıyık bölgesi gibi yerlere ekilmektedir.

Soru 2: trafik kazası sonrasında yanak bölgemde yaralanmaya bağlı aşırı bir nedbe dokusu ve sakalsız alan oluştu. Gittiğim sağlık kurumunda nedbenin kesilerek alınması gerektiği ancak yüzümde çekilmelerin oluşacağı söylendi. Başka bir yol yokmudur?

Cevap 2: sakal ekimi nedbeli dokuların maskelenmesi amacı ile de yapılmaktadır. Sakal bölgesinde oluşan geniş nedbeli kılsız alanın en iyi diğer bir tedavi yöntemi de sakal ekimidir. Eğer hasta çok sık traş olmayı gerektirecek bir işte çalışmıyor ise hafif kirli sakallı bir görünüm ile kozmetik açıdan kabul edilebilir bir sonuç elde edilmektedir. Primer (asıl) cerrahi yöntemi istemeyen veya bu cerrahinin olası kötü sonuçlarını kabullenmeyen hastalarda iyi bir alternetif tedavi yöntemidir.

Soru 3: yüzümde yanığa bağlı gerilmeler ve saklasız bölge mevcut. Sakal ekimi yaptırsam tutar mı?

Cevap 3: Sakal ekimi yanık sonucunda olaşan sakal kayıplarının giderilmesi ve kötü nedbe dokusunun maskelenmesi amacı ile de yapılmaktadır. Ancak, yanık oluşmuş derinin kalitesi kötüdür ve bu nedenle gerek ekimi zorlaştırıcı , gerekse ekilen greftin tutma başarısını düşürmesi gibi olumsuz etkileri mevcuttur. Bu olumsuz etkilere rağmen sakal ekimi en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca yaptığımız ekimlerde almış olduğumuz kıl kökleri bekletilmemekte , anında ekim yapılmaktadır. Bu sebeble kıl kökünün iskemi hali minimum tutulduğu için başarı şansı oldukça yükselmektedir.

Görüşme Başlat
Merhaba
Whatsapp üzerinden bilgi verebiliriz ?
Powered by