fbpx

Kepçe kulak deformitesi en sık görülen doğuştan kulak anomalisidir. Bu anomalide kulak boyutu normal veya normalden daha büyük olabilmektedir.

Bazen kepçe kulak tek kulakta görülebilmekte ve diğer kulak ise normal boyut ve şekilde olabilir.

Kepçe Kulak Deformitesinin Özellikleri Nelerdir ?

Kepçe kulak deformitesini kabaca kulak kepçesinin kafa tabanından daha uzakta olması ile tanımlanabilir. Ancak kepçe kulak deformitesini tanımlamak için 3 ana anatomik özellik daha mevcuttur:

– Kulak kepçesindeki doğal kıvrımların oluşmamış olması

– Dış kulak yolu başlangıcında bulunan yayvan kıkırdağın daha derine ve geniş bir biçimde yerleşmiş olması (belirgin konka)

– Kulak memesinin daha belirgin ve büyük olması

Bu sıralanan anomalilerin tamamının kepçe kulak hastasında olması gerekmiyor, bazen hastada hepsi olabilmekte bazen ise bir kaçı olabilmektedir.

Kepçe Kulak Sadece Cerrahi ile mi Düzeltilir ?

Kepçe kulak deformitesi genellikle cerrahi olarak düzeltilmektedir. Bunun bazı istisnaları vardır. Yeni doğan döneminde bebekte kepçe kulak deformitesinin olduğunun fark edilmesidir.. Böyle durumda bebeğin kıkırdakları oldukça esnek ve yumuşak olduğundan kıkırdaklara kolay şekil verilebilmektedir. Bunun için bebeğin kulaklarını kapsayacak biçimde bandana ile 1 ay takip edilmesi önerilmektedir. Bu tedavi ile bebeğin kepçe kulak deformitesinin düzelebildiği bilinmektedir.

Bir başka cerrahi dışı düzeltme yöntemi de son yıllarda uygulanan iple askılama yöntemi uygulanarak kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesidir. Bu yöntemde kesi yapılmaksızın kilit noktalardan askılama ipleri geçirilerek düzeltme yapılabilmektedir. Kişisel kanaatim bu uygulamanın pratik ve izsiz olmasına karşın uzun süreli ömrünün olmayacağı yönündedir. Yine de son kararı hasta ile birlikte vermek doğru olacaktır.

Kepçe Kulak Deformitesi ne Zaman Düzeltilmelidir?

Kepçe kulak deformitesi doğuştan olan bir rahatsızlık olduğu için cerrahi ile tedavi için en uygun zaman 4-6 yaş arasıdır. Çünkü, çocuklar genellikle 6 yaş civarında okula başlamakta ve sosyal ortamda daha sık bulunmaktadırlar. Kepçe kulak deformitesi olan çocuklar arkadaşları tarafından alay konusu olabilmekte ve bu çocukta psikolojik baskı oluşturmaktadır. Böylece çocuk okula gitmek istememekte, arkadaşları ile oyun oynamaya çekinmekte ve zaman içerisinde çocukta özgüven eksikliği oluşabilmektedir. Bu sebeble kepçe kulak deformitesi olan çocukların 4-6 yaş aralığında düzeltme işleminin yapılması uygun olacaktır.

Kepçe Kulak Cerrahisi Nasıl Yapılır ?

Kepçe kulağın cerrahi ile düzeltme işlemi çocuklara (14 yaşına kadar) genellikle genel anestezi altında ameliyathanede yapılmaktadır. 14 yaş üzeri çocuklarda ve erişkinlerde ise lokal anestezi altında yine ameliyathanede yapılmaktadır.

Kepçe kulak cerrahisi genellikle deformitenin ağırlığına , hastanın yaşına ve kullanılan yönteme bağlı olarak 1-2 saat arasında sürmektedir. Kepçe kulak cerrahisinde kulak arkasına cilt kesisi yapılmakta ve kıkırdak doku iyice serbestleştirilmektedir. Daha sonra deformitenin boyut ve derecesine göre kıkırdağa şekil verici işlemler uygulanır. Bu işlemler genellikle; fazlalık oluşturan kıkırdakların çıkarılması, doğal kulak kıvrımlarının oluşturulması ve kulak kepçesinin kafa tabanına yaklaştırılması gibi işlemleri içermektedir. Ancak, bu sayılan işlemler eğer kıkırdağa zayıflatıcı müdahaleler yapılmaz ise bazen yetersiz kalabilmektedir. Çünkü kıkırdak doku zamanla eski formuna, şekline gelebilmektedir. Bunun için kulak kepçesi kıkırdağına törpüile aşındırma, yatay yüzeysel kesiler yapma gibi direncini azaltıcı işlemler eklenir ise cerrahinn ömrü ve başarısı daha iyi olmaktadır. Eğer mevcut ise kulak memesindeki deformitelerde düzeltilip, cilt kapatılmaktadır. İşlemden sonra baskılı pansuman yapılması çok önemlidir. Bu yapılan baskılı pansuman 3 gün süre ile açılmamalıdır. Çünkü, baskı ile hem olası kanamalar önlenmekte, hemde kulağın şekli hızlı ve daha güzel oturmaktadır.

Kepçe Kulak Düzeltilmesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kepçe kulak cerrahisi sonrası 3 gün süre ile baskılı pansuman çıkarılmamalıdır. Ancak, eğer hastanın giderek artan zonklayıcı tarzda dayanılmaz ağrıları oluyor ise ve pansuman kenarından sızıntı şeklinde durmayan kanamaları mevcut ise hemen hekimi ile iletişime geçip pansumanı açılmalıdır. Pansuman açılıp yara değerlendirildikten sonra kanama kontrol altına alınmalıdır. Bununla birlikte hasta 3 hafta süre ile şeklin hızlı oturması için basketbolcu bandanası takmalıdır. Ayrıca 3 hafta süre ile ödem ve kanama arttırıcı etkileri olan ağır fiziksel aktivitelerden ve sıcak sauna gibi yerlerden kaçınmaları gerekmektedir. Kulaktaki şilikler zamanla azalacaktır. Kulağın son şeklini alması 6 aydan önce olmamaktadır.

Görüşme Başlat
Merhaba
Whatsapp üzerinden bilgi verebiliriz ?
Powered by